2013. február 17., vasárnap

EPERKE TORTA

Hozzávalók:

Torták :
Vaníliás torta ( felső emelet)
6 db tojás
6 ek liszt
6 ek cukor
1 cs sütőpor
1 kk vanília aroma
1 cs vaníliás cukor
Krém:
2 cs vaníliás pudingpor
0,5 dl tej
8 dl tejszín
10 ek cukor
10 dkg vaj
2 tojás
1 ek vanília aroma
Epres torta (alsó szint)
9 db tojás
9 ek cukor
9 ek liszt
piros ételfesték
1 cs sütőpor
Krém:
4 cs epres pudingpor
1 l tej
0,5 l tejszín
2 tojás
15 dkg vaj
20 ek cukor
2 doboz eperkonzerv
2 cs zselatinfix
Befedés
4 cs dr oetker cukormáz
piros ételfesték
zöld ételfesték
cukormáz toll - fekete vagy barna
Díszítések ízlés szerint

Elkészítés:
A piskótákat a szokásos módon elkészítjük.
A sárgáját a cukorral ill. vaníliás cukorral kikeverjük habosra , a fehérjét kemény habbá verjük.
A sárgába bele kanalazzuk a sütőporos lisztet és jól eldolgozzuk,majd hozzá adjuk lassan a fehér habot.
Jól kidolgozzuk, majd az epres tortába bele tesszük az ételfestéket,attól függően hogy mennyire akarjuk pirosra.
Majd mind a kettőt két részletbe megsütjük.
Elkészítjük a krémeket.
A vaníliás pudingot megfőzzük,majd bele tesszük a vajat és a felvert tojásokat, mikor kihűlt akkor bele keverjük a felvert tejszínt és aromát.
Az epres pudingokat is megfőzzük,majd itt is mikor még meleg bele keverjük a vajat és a felvert tojásokat, mikor kihűlt akkor pedig a felvert tejszínt és az előzőleg össze turmixolt eperkonzerveket.
Majd legvégül hozzá adunk 2 cs zselatinfixet.
A torta lapokat kettévágjuk és a kisebbet a vaníliás krémmel,a nagyobbat az epres krémmel megtöltjük.
Majd hagyjuk szilárdulni őket. Én egy éjszakára be szoktam tenni a hütöbe.
Másnap elkészítjük a cukormázat , megfestjük piros festékkel, egy részét pedig zölddel.
A felső részre teljesen kigyújtjuk,ez a tetejére és kissé lelógatva jön,majd az aljára egy sávba.
Az alsó tortára teljesen kinyújtjuk és egy virág alakú formázóval formákat csinálunk és rárakosgatjuk.
A tortákat egymásra rakjuk úgy, hogy a felsőt nem a közepére,hanem kissé hátra, hogy legyen hely a díszeknek.
Majd ami marad eper formákat gyúrunk,a zöldből pedig leveleket.
Cukormáz tollal a magokat ráfestjük a szemekre.
Majd díszítjük a tortát.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése