2016. február 1., hétfő

TÉVHITEK A LISZTÉRZÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATBAN



Már régóta érlelődött bennem, hogy írnom kellene erről, de igazából reggel a Facebookon ismét egy "okos " posztba belefutottam, és ez tette be a kiskaput :D

A mai napig rengeteg "gyógyító jó tanáccsal"  látnak el bennünket emberek, holott sajnos sokszor nincsenek is tudatában avval mit is takar a cöliákia avagy lisztérzékenység. Kapjuk a sok sok meggondolatlan mondatot, csupán kedvességből pl.
- Már megint diétázol?!
- Miért nem kóstolod meg, nem fogsz meghalni tőle!
- Már megint egy új hobbi!
- Akkor te paleozol!
- Ezt majd kinövöd! .......
És még sorolhatnám.. Na pont az utóbbi mondat tette be a kiskaput.. Gyerekek ne.. aki eleve pl. nincs tisztába a gluténérzékenység fogalmával, vagy nem tudja pontosan a tüneteket.. stb.. ne állítson már ilyet..És miért is mondom ezt nyomatékosan?? A kezdő gluténérzékenyeket sajnos igencsak megtévesztheti evvel..

NEM, NEM, NEM ÉS NEM GYÓGYÍTHATÓÓÓÓ!!!

 Se gyógygomba (bizony, én ilyen ötletet is kaptam anno ), se gyógyszer-tabletta, se a lelkünk megtisztulása , se kétheti diéta és még sorolhatnám (szó szerint a badarságokat - mert ilyeneket hallok) .. szóval semmivel nem gyógyítható a cöliákia. Ez egy autoimmun betegség, ami életünk végéig tartó diétával jár!!

Úgyhogy arra kérek mindenkit, aki kezdő gl érzékeny, inkább kérdezzen orvostól, dietetikustól, táplálkozási tanácsadótól, olyan embertől aki cöliákiás.. A cölis emberek összetartanak és segítik egymást, és nem fog butaságot mondani, hisz mi cölis emberek nem hobbiból csináljuk a diétát, nem mi választottuk, hanem "minket választott" ;)
De evvel együtt lehet élni, sőőtttt nagyon finomakat lehet enni :D :D :D





Fotók:
Össze-vissza az internetről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése